Veli Ağbaba, Malatya Esnafının Sorunlarını Dile Getirdi
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde esnafların sorunlarını , taleplerini ve Malatya’da deprem sonrası ticari hayatta yaşanılan sıkıntıları dile getirdi.
AĞBABA; “ESNAFI KANDIRDINIZ ,PRİM GÜNÜNÜ 7200’E İNDİRMEDİNİZ”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde esnafların sorunlarını , taleplerini ve Malatya’da deprem sonrası ticari hayatta yaşanılan sıkıntıları dile getirdi.
MALATYA ŞEHİR MERKEZİ ÂDETA YERLE BİR OLDU
“Malatya'yı görmeyenler bilmez, şehir merkezinin tamamen yok olduğu, esnafın, çarşının âdeta yerle bir olduğu şehirlerin başında geliyor” ifadelerini kullanan Ağbaba, “ Ölü sayımızın az olması sebebiyle deprem çok yaşanmamış bir il gibi gösterilmeye çalışıldı ama gerçek durum tam tersi. Malatya'yı bilenler bilir, şehir merkezi dediğimiz yani Ankara'nın Kızılay’ı, Ulus'un olduğu bölge gibi Malatya şehir merkezi âdeta yerle bir oldu, hâlâ da ayağa kalkabilmiş değil. Yine, Doğanşehir ve Akçadağ ilçemizde de çarşımız tamamen yok olmuş durumda. Çırmıktı, Gündüzbey gibi beldelerimizde esnaf perişan durumda.” dedi.
ESNAF ÂDETA KONTEYNERLARDA YALNIZ BIRAKILMIŞ DURUMDA
“Malatya depreminden yaklaşık 20 bin esnafımız mağdur oldu, esnafımız aynı anda hem iş yerini hem evini hem sermayesini kaybetti” diyen CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Düşünün ki akşam yatıyor hem evi var hem arabası var hem iş yeri var sabah kalktığında insanlar işsiz kaldı, iş arıyorlar şu anda. Bu da Malatya'nın ve deprem bölgesinin gerçeği. Deprem sonrası geçici iş yerleri için yaklaşık 5.200 esnafımız talepte bulunmuştu ancak yaklaşık 1.500 civarında esnafımızın bu talebi karşılandı, hâlâ 3.700 esnafımız geçici iş yeri konteyner beklemekte. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından çarşı diye tabir ettiğimiz yaklaşık 500 dönümlük alanda 9 bine yakın iş yeri ve 6 bine yakın konut inşaatı da başlamış durumda. Yine, bu konteyner kentte sizi ilgilendirdiği için söylemek isterim: Esnafların içme suyu, ısınma, soğutma problemleri devam ediyor, WC problemleri var. Esnaf âdeta konteynerlarda yalnız bırakılmış durumda.” İfadelerini kullandı.
BORÇLARINI ÖDEYEMEYEN ESNAFIMIZ DEVLETİMİZİN DESTEĞİNİ VE KATKISINI BEKLEMEKTEDİR.
Esnafların taleplerini de dile getiren Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremde zarar gören esnaflarımıza yönelik depreme özel destek paketi bekliyoruz. İlimizde meydana gelen deprem sırasında ilimiz mücbir sebep ilan edilmiş; vergiler, SSK ve BAĞ-KUR primleri, gelir stopaj vergileri, damga vergisi, KDV, MTV 30 Kasım 2024'e kadar ertelemişti. Şimdi, burada vergilerde, primlerde erteleme oluyor ama esnafın alım gücü yok. Esnaf sadece beyanname verebilmekte, parası olmadığından ödeme yapmamaktadır. Depremler nedeniyle vergi, sosyal güvenlik, kredi, kira ve piyasaya olan borçlarını ödeyemeyen esnafımız devletimizin desteğini ve katkısını beklemektedir. Her bakanlıkta söylüyoruz, talebimiz mücbir sebebin uzatılması. Mücbir sebep mutlaka uzatılmalıdır.” İfadelerini kullandı.
ESNAFIN VERGİ, SİGORTA VE BAĞKUR PRİMLERİ AFFEDİLSİN
“2023'ten itibaren devletin esnaf ve sanatkâra yüklediği vergi, sigorta, BAĞ-KUR primlerinin KDV ve MTV, gelir stopajı, damga vergilerinin elektrik ve doğal gaz giderlerinin affedilmesi, borçlarının devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Veli Ağbaba, “Yine, mücbir sebep süresince verilmesi gereken vergi beyannamelerinin üzerinden ödenmesi gereken damga vergisi tutarı yaklaşık 30 bin TL'ye ulaşmakta, esnaf boş olarak vereceği bu beyanlar için haksız olarak bu vergiyi ödemek zorunda ve bu vergilerin iptal edilmesini sizden talep ediyoruz. Deprem bölgesindeki esnafımız mutlaka faizsiz kredi ve hibelerle desteklenmeli, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinin yüzde 29 olarak belirlediği faiz oranı düşürülmelidir. ÖTV'siz araç desteği bir kez daha uygulanmalıdır, 2016 yılında uygulanmıştı. ÖTV'siz araç desteğinin bir kez daha uygulanması deprem bölgesindeki aracını değiştirmek isteyen esnafın yükünü hafifletecektir.” Dedi.
2025 YILINDA BAĞKUR PRİMLERİNE ZAM YAPILMASIN
Sigorta prim tutarlarının her yıl asgari ücrete bağlı olarak artığını belirten Ağbaba, “Asgari ücretteki artış nedeniyle ekonomik sıkıntılardan esnaf ve sanatkâr camiası da her kesim gibi olumsuz etkilenmekte. Bu konudaki talebimiz ise 2025 yılında BAĞ-KUR primlerine zam yapılmaması. Yine, biliyorsunuz, BAĞ-KUR maaşları en düşük maaş grubunda. BAĞ-KUR maaşlarının da mutlaka iyileştirilmesi gerekiyor. Bir başka konu, KOSGEB tarafından sadece esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı KOBİ'lerin yararlanabileceği kredi faiz desteği verilmeli. KOSGEB kredi desteklerinden esnafımızın bir bölümü yaralanmakta, çoğu meslektaşlarıysa yararlanamamaktadır. Dolayısıyla KOSGEB desteklerinden faydalanmalarını talep ediyoruz”
ESNAFI KANDIRDINIZ
Ağbaba konuşmasının devamında esnafın prim gün sayısı ile ilgili verilen sözleri hatırlatarak “ Sayın Bakan, değerli AK PARTİ milletvekilleri; bir sözünüzde durmaya sizleri davet ediyorum. 6 Mayıs 2023'te Sayın Cumhurbaşkanı adayınız, AK PARTİ Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bir söz vermişti, demişti ki: "Küçük esnaflarımızın prim gün sayısını SSK'yle eşitleyerek 7200'e indireceğiz." Yaklaşık 1 milyon esnafımız bu müjdeyi bekliyor. İlk başta "Yapacağız." demişti; tamam da 2023 Mayıs ayından ne kadar geçmiş, hâlâ tık yok sizde. Esnaf adına bu sözünüzde durmaya sizi davet ediyorum. Esnafı kandırdınız, 6 Mayısta kandırdınız. Lütfen, esnafa yalan söylemeyin. Yalan söylemeyin, sözünüzde durun. Bugün bir önerge verin, biz de o önergeye destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.
ZİNCİR MARKETLER ÂDETA 7 BAŞLI EJDERHA GİBİ KÜÇÜK ESNAFI YOK EDİYOR
“Türkiye'de bir üç harfli terörü var, âdeta bir 7 başlı ejderha gibi üç harfliler küçük esnafı, yok ediyor.” İfadelerini kullanan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Maalesef bunların önü o kadar açılmış ki düzen yok, bakkalımız, şarküterimiz yok oluyor. Bu zincir marketlere mutlaka sınır getirilmeli, şehir merkezinde açılmamalı, hafta sonu kapalı olmalı. Zincir markette her şeyi satıyor; kışın kış lastiği, sonbaharda turşuluk salatalık satıyor, satmadığı bir şey yok, bunlara da bir sınır getirilmeli diye düşünüyorum.” dedi.
BİRLİK,ODA VE KOOPERATİFLERE HAK SAHİPLİĞİ TANINMALI
Birliklere, odalara ve kooperatiflere hak sahipliği tanınarak devletin kredi ve hibe imkânlarından faydalanılması gerektiğini belirten Ağbaba, “6 Şubat depreminde Malatya'da ve diğer deprem bölgelerinde esnaf ve sanatkâr odalarının, birliklerimizin, esnaf kooperatiflerinin binalarının tamamı yıkıldı. Malatya'da bir alanın tamamı yıkıldı ama AFAD odaların, kooperatiflerin hak sahipliği başvurularını kabul etmiyor, mevzuata göre tüzel kişiler hak sahibi olamıyor. Birliklere, odalara ve kooperatiflere hak sahipliği tanınarak devletin kredi ve hibe imkânları mutlaka verilmeli. Malatya'daki esnafların kullanabileceği kendine ait bir tane yeri yok” dedi.