Sami Er, Benden Önce Yapılmayanları Ben 1 Yılda Yapıp Rekor Kırdım
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Benden Önce Ağır İlerleyen Çalışmaları, Göreve Gelmemle Bilgi ve Tecrübemle 1 Yıl Gibi Kısa Bir Sürede Türkiye'de Rekor Kıracak Bir Seviyeye Getirdim.

Sami Er, Benden Önce Yapılmayanları Ben 1 Yılda Yapıp Rekor Kırdık.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, 16 Mayıs Cuma günü Kongre ve Kültür Merkezinde bir yıllık değerlendirme toplantısı düzenledi.
Başkan Sami Er, Benden Önce Ağır İlerleyen Çalışmaları, Göreve Gelmemle Birlikte Bilgi ve Tecrübemle 1 Yıl Gibi Kısa Bir Sürede Kurulan 977 Şantiye İle Malatya'yı Türkiye'de Birinci Sıraya Getirdim.
Sinevizyon eşliğinde gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısı sırasında Malatya’da yapımı tamamlanan, devam eden ve projelendirilen yatırım ve hizmetler hakkında bilgiler veren Başkan Er, “Biz bu bir yılı sadece geçmişin yüklerini hafifletmek için değil, geleceğin umudunu inşa etmek için değerlendirdik” dedi.
Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına, Malatya Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti il ve İlçe Başkanları, meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Malatya’nın geleceğine yön verecek yatırım ve hizmetler ile ilgili tanıtım filmi ile başlayan değerlendirme toplantısı devamında Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er şu ifadelere yer verdi, “Nisan ayında yapmayı planladığımız değerlendirme toplantımızı yaşamış olduğumuz don hadisesinden dolayı ertelemek zorunda kaldık. Bu süreç içerisinde Malatya'nın don hadisesinden ne kadar etkilendiğini tam vurgulamak için Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşme gerçekleştirdim. Cumhurbaşkanımız ile görüşüp Ankara dönüşümüzde tekrar Sayın Milletvekillerimiz ile birlikte Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’yı Malatya’ya davet ettik. Sayın Bakanımız Malatya’ya gelerek yaşanan felaketi bizzat yerinde görerek gerekli çalışmaları başlattı. Bundan dolayı bu toplantımızı biraz ertelemiş olduk” dedi.
Başkan Er: Malatya’nın yeniden yapılanma sürecinde bir ayağımız sürekli Ankara’da
Başkan Er konuşmasının devamında, “ 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem sonrasında özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hiçbir kısıtlama ile karşılaşılmadan her türlü yardımı aldık. Malatya’nın yeniden yapılanması noktasında sürekli bir ayağımız her zaman Ankara’da oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız çalışmalar neticesinde Cumhurbaşkanımız Malatya üzerinden hiçbir zaman elini çekmedi bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bakanlarımızla ve milletvekillerimizle Malatya’nın yeniden yapılanmasında hep birlikte hareket ederek çalışmalar yürütüyoruz. Deprem bölgelerinde hiçbir kısıtlamaya gidilmedi.
Kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattığımızdan beri bir ayağımız Malatya'da bir ayağımız Ankara'da oldu. Cumhurbaşkanımızla liderliğinde başladığımız çalışmalarda Cumhurbaşkanımızın eli sürekli Malatya'nın üzerinde oldu ve Cumhurbaşkanımız Malatya da olup bitenleri sürekli izleyen birisi. Ankara’ya gittiğimde görüşüyorum zaman zaman kendisi telefon ile arayarak bilgiler alıyor. Buradan şahsım ve Malatya adına bir kez daha teşekkür ediyorum.
Tasarruf tedbirlerine rağmen hiçbir şeyi Malatya'dan eksik etmedi, elimiz boş dönmedik.
Malatya’daki çalışmalarda gerçekten de çok hızlandık. Cumhurbaşkanlarımızın liderliğinde, bakanlarımızın çok güçlü destekleriyle Sayın Valimiz ile birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Sayın Valimize de çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz Malatya için çok büyük bir şans olduğuna inanıyorum.
Sayın Valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve kamu kurumlarımızın her biriyle senkronize bir şekilde çalışarak Malatya'mızda hızlı bir ivme kazandık. Gecemizi-gündüzümüze katarak ekibimizle birlikte Malatya’yı Allah’ın izniyle altyapısı güçlü, binaları sağlam, ulaşımı kolay, çevreci ve temiz bir Malatya inşa edeceğiz. Daha güzel yarınlara hep birlikte ulaşacağız” dedi.
Şu ana kadar 101 bin 443 bağımsız bölümün ihalesini gerçekleştirildiğini belirten Başkan Er, “İhalesini gerçekleştirdiğimiz bağımsız bölümün rakamı büyük bir rakam. Devletimizin gücünü burada görmekteyiz. Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz gücünü gösteriyor. Malatya olarak 977 şantiye ile deprem bölgelerinde birinci sıradayız. Şantiyeleri göreyim deseniz bile bir araca binip bir ayda gezemezsiniz. Beydağı’nın eteklerine çıkın şantiyelere bir bakın Malatya’daki kule vinçleri saymakta zorlanırsınız. Bu bizim devletimizin gücünü göstermekte” dedi.
Başkan Er, göreve başladıklarında çarşı ve çevresinde iki ihale yapıldığını hatırlatarak, Şimdi bildiğiniz gibi biz geldiğimizde, başladığımızda sadece gördüğünüz çarşıda ve burada biz ihale yapıp iki ihale yapılmıştı, 1873 konut ihalesi bağımsız bölümün ihalesi yapılmıştır ve Murat Kurum bakanımız göreve başladığında geldi buraya, ilk dedi ki başkanım sizin işin merkezinde olmanız lazım deyince bu bize yetti ve dediğim gibi valimizle, milletvekillerimizle, kurumlarımız birlikte olayları çok iyi takip ettik. Dediğim gibi deprem bölgelerine hiçbir kısıtlama yapmadılar. İşi bilen bir kardeşiniz olarak TOKİ'de ve emlak grupta bulunmuş bir kardeşiniz olarak işlerin hepsini adım adım takip ettim. Sami Er, Biz, 5 - 6 ay içerisinde, bakın Nisan 2024'te başladık, şu anda Nisan 2025. Şu ana kadar 101.443 bağımsız bölümün korkuluk ihalesini gerçekleştirdik. Gerçekten bu büyük bir rakam. Bakın, devletimizin gücünü biz burada görürüz. Allah devletimize zeval vermesin, bizim devletimizin gücünü gösteriyor.
Türkiye'de 977 Şantiye İle Biz Birinci Sıradayız
Malatya'nın yeniden inşa sürecindeki başarısını rakamlarla ortaya koyan Başkan Er, "Bakın, 977 şantiye ile biz gördüğünüz gibi birinci sıradayız. Gidin bu şantiyeleri göreyim deseniz bile bir araca atlayın, bir ayda gezemezsiniz bunları. Beydağı'nın
eteklerine çıkın, şantiyelere bir bakın, Malatya'daki bu ev işlerini saymakta zorlanırsınız. Bu, bizim devletimizin gücünü göstermekte," diyerek, Malatya'daki şantiye sayısına dikkat çekti. Yeniden yapılanma çalışmalarının hızla ilerlediğini belirten Başkan Er, "Ve evet, bizim işin seyrini görüyorsunuz arkadaşlar. 105.300, bizim başladığımız tarihten sonra ivmelenmesi 105.353 kat diyoruz. 1873'ten 101.443 konuta çıktık ve konutlarımız da bütün dükkanlarımız da Allah'ın izniyle bu yılın sonunda insanlarımıza teslim etmiş olacağız.
Çarşı Bölgesi Temmuz'da Teslim Edilecek
Depremde büyük hasar gören çarşı bölgesindeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Er, Evet, dediğim gibi geldiğimizde bir çarşı ihalesi yapılmıştı. Burayı 1300 dükkan, 760 ofis, 134 konut bitti. Burada 13 00 de otopark var değerli dostlar. Burada sağ olsun Murat Kurum bakanımız hiçbir zaman Malatya'dan elini çekmedi, her zaman yanımızda oldu. Ne zaman gitsek kapısı açık oldu, ne talep etsek bize hiçbir zaman yok demedi. Şimdi biz burada gördüğünüz gibi burası inşallah temmuz ayında teslim edilecek. Aslında beş ve altı ay önce teslim edilecekti. Tabii bizim içimize sinmeyen bir takım cephe düzenlemeleri vardı. O cephe düzenlemeleri ile uğraşıyoruz. O da bittiğinde inşallah bu ayı itibarıyla teslim etmiş olacağız.
Yerinden Dönüşümün Önünü Açtım ve Şimdi Kadar 5780 Bağımsız Bölüm Ruhsatlandırıldı
Yerinde dönüşüm çalışmalarında önemli adımlar atıldığını belirten Başkan Er, "ense yerinden dönüşümle şu ana kadar Malatyamızda on binlerce konutun yükselmiş olması lazım ama üzülerek söylüyorum ki gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse il ilçe belediyeleri ile koordinasyonsuzluk iletişim bozukluklarından dolayı bunlara başlanamamış ama biz geldiğimizde hem Battalgazi Belediyemizle hem Yeşilyurt Belediyemizle ta başından beri yapacağımız ilk iş bu olmalı dedik daha seçim
arifesinde deyken dahi bu hazırlıklarımızı yaptık ve göreve başladığımız ilk belgede beş tane imar düzenlemesi yaparak yerinden dönüşümün önünü açtım ve şimdi kadar 5780 bağımsız bölüm ruhsatlandırıldı inşallah bu haziran ayında son olacak ama ozamana kadar belediyelerimiz de çok hızlı ve uyumlu bir çalışma içersinde belediyelerimiz bu rakam gittikçe de artacak.
Türkiye'de En Çok Rezerve Alanı Olan İl Malatya
Başkan Sami Er, "Evet Malatya rezerve alanlarında birinci sırada biz neden aslında şöyle söyleyeyim kendi cephelerinde biz bulut yapmaya kalkışırsa aynı İkizce, Çamurlu ve Gelincik Tepe gibi inanın hepsi bir yıla kalmaz biter ama biz işte bu istişareler şehrimizde bu istişareler yaptık ve herkesin kendi mahallesi'nde kendi caddesinde kendi sokağında komşusuyla kendi akrabasıyla da bir arada yaşasın ve Malatya'nın sosyal yapısı bozulmasın diye rezerve alanlarda ağırlık verdik ve Türkiye'de en çok rezerve alanı olan il elbette ki Malatyamız gördüğünüz gibi merkezinin %10'u rezerve alanı" dedi.
Sanayi Sitesi Taşınarak Yeni Sanayi Bölgeleri Oluşturulacak
Şehir merkezindeki sanayi sitesinin taşınması ve yeni sanayi bölgeleri oluşturulması konusunda da önemli adımlar atıldığını açıklayan Başkan Er, “şimdi hepinizin bildiği gibi sanayi sitemiz var ve sanayi sitemizde 900 ağır hasarlı binamız var ve bunların
bunlarla ilgili Altay kışlası buranın oralara taşınması ile ilgili çalışmalarımız var şu anda 714 tane dükkanımız bitti. Biz oradaki altyapı su işlerini de yapıyouz. Aynı zamanda yol ulaşım dairemiz de yollarla ilgili çalışma yapıyor. Bir aya kadar bunlar teslim edilir. İkinci etabı var 708 püsür tane daha yapılacak. Biz bunu sürekli sanayi Bakanlığımızla görüşüyoruz. ihale edecekler. Biz şehir merkezindeki çarpık yapılaşma şehir merkezindeki ve merdan altı olan sanayidyi buraya taşımak istiyoruz. Bu amaçla kümelenmeler yapmak istedik. Bu geçmişte biz ben TOKİ'de iken de bir hayli bu işlerle uğraştık. Kayseri'de Diyarbakır'da işte Kayseri'de mobilyacılar, Bursa'da savunma sanayi ile ilgili çok ilde çalışmalarımız oldu. “Malatyaımıza da yapalım” dedik bununla ilgili Mobilyacılar, mermerciler, ağır metalciler, keresteciler, hurdacılar, gıdacılar ve tekstillerle ilgili hepsiyle tek tek görüştük. Tasarruf tedbirleri var, biraz belki bunlara hükümetimizde biraz geç başlama riski olur diye Sanayi Bakanlığından buraların arsalarının bize verilerek bizim alt yapıyı halledip buradaki gruplarla birlikte biz yapalım dedik ve bununla ilgili buradaki gördüğünüz işte mermerciler kerrezteciler, hurdacılar bizim paramız var diyor. Bize verin biz yaparız dediler. Bir çalışmalarımız var ve biz inşallah sanayimizi burada kümelenme halinde inşa edeceğiz. İnşallah mevcut sanayimiz de şu anki çaprazdaki sanayimiz de yerinde dönüşümle insanların mülklerinin daha değer kazanabileceği bir konsept ve onların hizmetine daha güzel bir şekilde planlamayı projelendirmeyi hedefliyoruz.
Malatya'da artık gelişigüzel yapılaşmaya izin verilmeyeceğini belirten Başkan Er, binaların cephelerinin ve çarşı tabelalarının belirli bir düzen içinde olacak.
Planlı ve Estetik Şehirleşme İçin Estetik Kurul Oluşturduk
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, deprem felaketinin ardından kentin yeniden yapılanma sürecinde hayata geçirilen projeleri ve geleceğe yönelik vizyonunu detaylı bir şekilde anlatarak, “Malatyamız, bildiğiniz gibi Büyükşehir Belediyesi
olmadan önce Malatya Belediyesi etrafında 13 tane belde belediyesi vardı. Herkes kendi planını yapıyordu. Maalesef Malatya bundan dolayı çok kötü bir şekilde planlanmış bir şehir; yani gereksiz plan lekeleri ile Malatya artık hakikaten çıkılmaz,
yaşanmaz hale gelmişti ve depremle birlikte de bunun sıkıntısını gördük. Tek merkezli bir şehir ve Malatya depremi olduğunda kent merkezi çökünce Malatya'nın umudu, Malatya'nın hayalleri her şey onun içindi. Biz diyoruz ki Malatya'nın artık bundan sonra
çok merkezli bir şehir olması gerekiyordur” diye konuştu.
Malatya'nın geleceğinde çok merkezli bir şehirleşme hedeflediklerini belirten Başkan Er, İkizce ve Orduzu bölgelerinde yeni yerleşim alanlarının kurulduğunu ve bu bölgelerin gelecekte ayrı bir ilçe olabileceğini söyledi. Ayrıca, "çevre yolunun altı, çevre
yolunun üstü kavramını artık orada da kaldırıyoruz" diyerek şehrin her bölgesinin eşit gelişeceğine dikkat çekti. Taştepe ve Melekbaba gibi bölgelerdeki konut inşaatlarının hızla ilerlediğini ve bu bölgelerin yeni cazibe merkezleri haline geleceğini kaydetti.
Çarşı Yenileniyor, Akoğuz Kışlası Şehre Kazandırılıyor. Depremde büyük hasar gören çarşı bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Başkan Er, Girişim Grubu'nun eski yerinin de değerlendirilerek yeni bir AVM otel konseptiyle modern bir merkeze dönüştürüleceğini açıkladı. Ayrıca, 2 milyon metrekarelik Akoğuz Kışlası'nın Malatya'ya kazandırıldığını
ve bu alanın şehrin doğu aksında yeni bir gelişim merkezi olacak.
Malatya'da plansız ve gelişi güzel yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla bir estetik kurulu kurulduğunu açıklayan Başkan Er, “artık Malatyamızda gelişigüzel bir yapılaşma, gelişigüzel bir şehirleşme olmasın diye bir estetik kurulu kurduk. Bu estetik kurulda bundan sonra bina cepheleri bu estetik kurulunun önünden geçecek ve ayrıca çarşılarda tabelalar, herkesin önüne gelen tabela böyle sarkacak gelişigüzel tabelalar olmayacak, bir tasarımla bunlara süzgeçleyeceğiz. Aynı şekilde peyzajı da her alanda
bir tasarım düşünüyoruz.
30 Metre Genişliğinde Yeni Prestijli Bulvarlar Oluşturacağız
Malatya'nın ulaşım ağını güçlendirmek için dev projelerin hayata geçirildiğini belirten Başkan Er, Atatürk (Kışla) Caddesi ve İnönü Caddesi'nin 30 metreye genişletilerek prestijli bulvarlar oluşturulacağını söyledi.
İnönü Üniversitesi-İkizce Arası Raylı Sistem Projesi Müjdesi
İnönü Üniversitesi'nden İkizce'ye kadar uzanacak raylı sistem projesi için Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ve bu projenin hayata geçmesiyle şehir içi ulaşımın önemli ölçüde rahatlayacağını müjdeledi. Başkan Er, çevre yollarındaki çalışmaların hızla ilerliyor ve kısa sürede tamamlanacak.
Malatya'nın tek merkezli yapısından kurtarılması hedefiyle yeni gelişim aksları oluşturulduğunu belirten Başkan Er, İkizce ve Orduzu bölgelerinde yeni şehirleşmelerin başlayacağını müjdeledi. Ulaşım konusunda da devasa yatırımlar yapıldığını vurgulayan Başkan Er, çevre yollarının tamamlanma aşamasında olduğunu ve şehir içi ulaşımın rahatlatılması için önemli projelerin hayata geçirildiğini kaydetti.
Kuşak Yollarını Tamamlayarak Kavşak Düzenlemeleri Yapıldı
Kuzey Yolu'nun bir etabının açıldığını ve Gelincik Tepe ile stadın arkasından Çevre Yolu'na bağlantı çalışmalarının sürdüğünü belirten Başkan Er, Güney Kuşak Yolu'nun tamamlandığını ancak ikinci etabıyla üniversite arkasından Pötürge Sapağı'na kadar
uzatılacağını ifade etti. Akoğuz ve Altay kışlalarından geçiş izinleri alınarak bu projelerin hızlandırılacağını müjdeledi. Ayrıca Güney Kuşak Yolu'nun Organize Sanayi ve havaalanı yoluyla birleştirileceğini ve İkizce'ye kadar yeni bir bağlantı yolunun
planlıyoruz.
Şehir içi trafik sorununu çözmek amacıyla kavşak düzenlemeleri yapıldığını ve Bostanbaşı Kavşağı'nda yapılan basit bir düzenlemeyle trafik akışının önemli ölçüde iyileştirildiğini belirten Başkan Er, Fırat, Hekimhan ve 1. OSB kavşaklarında da benzer
düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Kesintisiz sinyalizasyon için güç kaynakları kurulduğunu ve elektronik denetleme sistemi ihalesinin tamamlanmak üzere olduğunu, bu sistemle hız ihlali, kırmızı ışık ihlali ve park ihlallerinin tespit edileceğini kaydetti.
Toplu Taşıma Araç Filosunun Güçlendirdik. 45 Atıl Durumdaki Otobüsü Aktif Hale Getirdik
Toplu taşıma araç filosunun güçlendirilmesi için göreve geldiklerinde 20 yeni otobüs alındığını ve 45 atıl durumdaki otobüsün de hizmete alındığını belirten Başkan Er, mevcut araç sayısının yetersiz olduğunu ve Motaş'ın aylık 85 milyon TL sübvanse edildiğini açıkladı. Yeni otobüs alımı veya özel halk otobüsü modeliyle bu sorunun çözmeye çalışıyoruz.
Altyapı Yatırımlarına Büyük Önem Verdik.
Altyapı yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Er, 2024 yılında 1.3 milyar TL'lik yatırım yapıldığını ve 464 km altyapı çalışması gerçekleştirildi. Kırsalda 4400 konutun altyapısının yapıldığını ve kesintisiz su kullanımı için Banaz'da 20 bin tonluk bir su deposu inşa edildiğini, Gündüzbey'den Banaz'a 9,5 km isale hattı döşendiğini ve şehir merkezine 69 km isale hattı döşenmesi için ihaleler yapılıyor.
İkizce'de 2.2 milyar TL'lik altyapı ihalesi yapıldığını ve Bulacak ile Kuluncak'a yeni isale hatları döşendiğini de sözlerine ekledi. Akpınar'daki yeraltı sularının tahliyesi için çalışmalar yapıldığını ve kırsalda 40 yeni su deposu inşa edildiğini belirtti. Su arıza
sürelerinin önemli ölçüde azaltıldığını ve 2025 yılında 4.4 milyar TL'lik altyapı yatırımı planlandığını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er açılış konuşmasının ardından sinevizyon eşliğinde Malatya’da yapılan hizmet, yatırım ve rezerv alanları hakkında bilgiler aktardı.